Kas yra Kvepalų Ratas ir Kokios yra Kvepalų Šeimos?

Kas yra kvepalų ratas? Kvepalų ratas yra kvepalų klasifikavimo į šeimas metodas. Jis, taip pat parodo ryšius tarp kiekvienos atskiros šeimos. Šį metodą 1983 m. sugalvojo Michael Edwards. Naujoji schema buvo sukurta siekiant supaprastinti kvapų klasifikavimo schemą. Kiek vienas kvapas yra
unikalus, bet pagal tam tikrus kvapo požymius yra priskirtas tam tikrai kvapų šeimai ir jos pogrupiui. Šiuo metu, šis metodas plačiai naudojamas mažmeninėje kvepalų prekyboje.
Kvepalų aromatų ratas
Kvepalų rate yra keturios pagrindinės šeimos ir keturiolika mažesnių šeimų. Sudarytas kvepalų ratas leidžia pamatyti kvapų šeimų ir jų pogrupių (mažesnes šeimas) išsidėstymą. Rate matyti kokia kvapų šeima ir šeimų pogrupiai yra greta viena kitų. Toks aromatų ratas leidžia pažinti kvapus ir žaidimo principu pasirinkti norimą kvapą.

Kokios yra kvepalų šeimos?


Yra 4 pagrindinės šeimos: Gėlių, Rytietiška, Medienos ir Gaivių kvapų šeima, o jas sudaro 14 mažesnių šeimų: citrusinių, vandens, žaliųjų, vaisių, gėlių, švelnūs gėlių, rytietiški gėlių, švelnūs rytietiški, rytietiški, rytietiški medienos, medienos, samanų-medienos, sausos medienos, aromatiniai (fougère). Kiekviena šeima pereina iš vienos šeimos į kitą, pavyzdžiui: sausos medienos į aromatinę, aromatinė į citrusinę ir t.t.
Paskutinį kartą kvapų ratas modifikuotas 2010 m ir į jį buvo įtraukta aromatinių kvapų šeima. Apie kiekvieną kvapų rato šeimą, išsamiau aprašyta žemiau.

Citrusinių kvepalų šeima.

Citrusiniai kvepalai
Kvepalų rate Citrusinė kvapų šeima yra tarp Aromatinių (Fougère) kvapų šeimos ir Vandens kvapo šeimos. Citrusinių šeimos kvapo pagrindą sudaro šie komponentai: bergamotės, citrinos, apelsinai, greipfrutai ir kiti citrusiniai kvapai. Šis kvapas yra lengvas ir šviežias. Iš esmės šis kvapas yra šiltų pavasario ir vasaros dienų sinonimas. Ši kvapų šeima yra seniausia, su aromatinėmis natomis vyrams ir gėlių natomis moterims.

Vandens kvapo kvepalų šeima.

Vandens kvapo kvepalai
Kvepalų rate Vandens kvapų šeima yra tarp Citrusinių kvapų šeimos ir Žalių kvapų šeimos. Vandens kvepalų pagrindinės natos yra jūros ir vandens kvapas, paprastai tai sintetiniai kvapai. Dažniausiai vandens kvapą išgauti naudojamas 1950 m. atrastas sintetinis kvapas, arba kiti naujesni sintetiniai kvapai.
Tai viena iš jauniausių šeimų, kuri pasižymi dvelkiančia vandens vėsa ir gaiva. Švarus vandens kvapas primena vandenyną, gaivius jūros purslus ar šviežią orą po griaustinio. Tokie kvapai bus atgaiva karštomis vasaros dienomis ir puikiai tiks atostogoms prie jūros.

Žalių kvepalų šeima.

Kvepalų rate Žalių kvapų šeima yra tarp Vandens kvapų šeimos ir Vaisių kvapo šeimos. Žaliąją  kvapų šeimą apibūdina tokios kvapo natos: įvairių augalų lapai, stiebai, agurkai, šviežiai pjautos žolės kvapas. Žalia kvepalų šeima yra labiausiai tradicinė. Šios šeimos kvapai yra minkšti, lengvi, švieži. Jos galima apibūdinti kaip lauko kvapus. Puikiai tiks iškiloms, piknikams gamtoje ar ilgiems pasivaikščiojimams vasaros vakarais.

Vaisių kvapo kvepalų šeima.

Vaisių kvapo kvepalai
Kvepalų rate Vaisinių kvapų šeima yra tarp Žalių kvapų šeimos ir Gėlių kvapų šeimos. Šios šeimos kvapo sudėtyje yra daugiausia uogų ir kitų ne citrusinių vaisių, pavyzdžiui, persikų, obuolių, kriaušių, gervuogių ar egzotinių vaisių. Šios šeimos kompozicijos yra gaivios, lengvos ir erdvios, su saldžiais, vaisių niuansais. Šio tipo kvepalai yra ypač populiarūs tarp jaunesnių žmonių.

Gėlių kvapo kvepalų šeima.

Gėlių kvapo kvepalai
Kvepalų rate Gėlių kvapų šeima yra tarp Vaisių kvapo šeimos ir Švelnaus Gėlių kvapo šeimos. Gėlių kvapo šeima yra didžiausia kvepalų grupė ir populiariausia tarp moterų. Šios šeimos kvapo sudėtyje dominuoja įvairių gėlių kompozicijos. Gardenia, jazminai, frezijos, rožės ir kitos gėlės yra šių klasikinių, moteriškų kvepalų žvaigždės. Jausmingi, švieži, ką tik nuskintų gėlių aromatai yra geriausi moteriško grožio atspindžiai.

Švelnių gėlių kvapo kvepalų šeima.

Švelnių gėlių kvapo kvepalai
Kvepalų rate Švelnių Gėlių kvapų šeima yra tarp Gėlių kvapo šeimos ir Gėlių-Rytietiško kvapo šeimos. Šią kvapų šeima apima daugiausia gėlių natos. Sudėtingų aldehidų ir subtilių gėlių derinys sukuria minkštą, pudrinių, abstrakčių gėlių kvapą. Švelnus gėlių kvapas yra lengvas, pilnas energijos, bet ji nėra pernelyg dominuojanti. Puikus vasaros dienos ar romantiško savaitgalio aromatas.

Gėlių-Rytietiško kvapo kvepalų šeima.

Gėlių rytietiško kvapo kvepalai
Kvepalų rate Gėlių-Rytietiško kvapo šeima yra tarp Švelnių Gėlių kvapo šeimos ir Švelnaus Rytietiško kvapo šeimos. Šiai šeimai būdinga saldus, šiltas, pudros kvapas. Šis kvapas pasižymi gausių gėlių, apelsinų žiedų ir saldžių, aštrių natų deriniu. Šios natos kompozicijas daro turtingesnes ir gilesnes. Kvepalai sukuria gražią pusiausvyrą tarp tradicinių gėlių ir egzotiškesnių rytietiškų kvapų. Kvepalai puikiai tinka romantiškai vakarienei ar pasivaikščiojimams vakaro prieblandoje.

Švelnaus Rytietiško kvapo kvepalų šeima.

Švelnaus rytietiško kvapo kvepalai
Kvepalų rate Švelnaus Rytietiško kvapo šeima yra tarp Gėlių-Rytietiško kvapo šeimos ir Rytietiško kvapo šeimos. Šio kvapo pagrindas pasižymi smilkalų ir gintaro deriniais. Kvapiosios medžiagos šioje kompozicijoje labiau rūksta, nei žaižaruoja. Jų charakteris yra aksominis, elegantiškas ir šiltas. Kvepalai yra ne tokie saldus ir šiek tiek lengvesni, nei tikrieji rytietiški kvepalai. Švelnūs Rytietiški kvepalai puikiai tinka žvarbiems rudens ir šiltiems žiemos vakarams.

Rytietiško kvapo kvepalų šeima.

Rytietiško kvapo kvepalai
Kvepalų rate Rytietiško kvapo šeima yra tarp Švelnaus Rytietiško kvapo šeimos ir Medienos-Rytietiško kvapo šeimos. Rytietiška kvapų šeima pasižymi sunkiais, sodriais ir ilgą laiką išliekančiais kvapais. Pagrindinės kvapo natos susideda iš rytietiškų dervų, smilkalų, muskuso ar vanilės derinių.
Dramatiški ir sudėtingi kvapai šioje šeimoje turi nepamirštamą aurą. Iš egzotinių kvapų šeimų, šie kvapai pasižymi jausmingumu, prabangumu, solidumu su viliojančiu sunkumu ir paprastai nešiojami šaltais žiemos vakarais.

Medienos-Rytietiško kvapo kvepalų šeima.

Medienos rytietiško kvapo kvepalai
Kvepalų rate Medienos-Rytietiško kvapo šeima yra tarp Rytietiško kvapo šeimos ir Medienos kvapo šeimos. Pagrindinės kvapo natos susideda iš ąžuolo, saldymedžio ir pačiulio derinių. Pagrinde dominuoja medienos natos, o rytietiškos natos kvapui suteikia jaukumo foną.
Medienos-Rytieriški kvepalai yra drąsus ir paslaptingi, saldūs ir šiltas, egzotiški ir viliojantis. Siautulingų vakarėlių, naktinių klubų Kvepalai kuriuos dėvi naktiniuose klubuose ar siautulinguose vakarėliuose, kurie tęsiasi iki paryčių.

Medienos kvapo kvepalų šeima.

Medienos kvapo kvepalai
Kvepalų rate Medienos kvapo šeima yra tarp Medienos-Rytietiško kvapo šeimos ir Samanų-Medienos (Chypre) kvapo šeimos. Pagrindinės kvapo natos susideda iš kedro, pušies, saldymedžio, pačiulio ir vetiverio derinių. Pagrinde dominuoja tik medienos natos, o kitos natos yra tik akcentai. Šios grupės kvepalai skirti stipriems, pasitikintiems, atkakliems žmonėms. Labiausiai mėgstami tarp vyrų.

Samanų-Medienos (Chypre) kvapo kvepalų šeima.

Chypre kvapo kvepalai
Kvepalų rate Samanų-Medienos (Chypre) kvapo šeima yra tarp Medienos kvapo šeimos ir Sausos Medienos kvapo šeimos. Pagrindinės kvapo natos susideda iš ąžuolo, samanų, gintaro ir citrusinių vaisių derinių. Chypre kvepalai vienu metu yra aštrūs ir gaivūs, šilti ir vėsūs, jausmingi ir dramatiški. Šie kvepalai dėvimi ištisus metus, gal išskyrus labai šaltas žiemas ir labai kaštas vasaras.

Sausos Medienos kvapo kvepalų šeima.

Sausos medienos kvapo kvepalai
Kvepalų rate Sausos Medienos kvapo šeima yra tarp Samanų-Medienos (Chypre) kvapo šeimos ir Aromatinių (Fougère) kvapo šeimos. Pagrindinės kvapo natos susideda sausos medienos ir odos kvapo derinių. Labiau vyriškas aromatas. Ji yra sausesnis už Chypre ir labiau užuodžiamas dūmų kvapas.

Aromatinių (Fougère) kvapų šeima.

Fuogere aromato kvepalai
Kvepalų rate Fougère kvapo šeima yra tarp Sausos Medienos kvapo šeimos ir Citrusinių kvapų šeimos. Fougère šeimoje daugiausia dominuoja šviežios natos. Tarp pagrindinių natų galima rasti levandų ir aromatinių žolelių. Tačiau šiai universaliai kvepalų šeimai priklauso įvairių šeimų elementai: citrusų šeimos gaivumas, gėlių - švelnumas, gėlių-rytietiško - aštrumas ir saldumas, rytietiškos - gintaro gylis ir chypre - šiluma ir vėsa.

Kokias kvepalais mėgstate kvepintis?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą