Eteriniai Aliejai. Kur Jie Naudojami? Kaip Išgaunami?

Eteriniai aliejai - tai koncentruotos esencijos, kurios yra išgaunamos iš žolių, sėklų, lapų, stiebų, žievės, krūmų ir medžių. Eteriniai aliejai naudojami įvairiose srityse (kosmetologijoje, parfumerijoje, aromaterapijoje, farmakologijoje). Eteriniai aliejai į organizmą gali patekti per odą, kvėpavimo
organus, virškinimo traktą. Dažniausiai jie yra naudojami masažams, inhaliacijoms, vonioms, kosmetinių ir parfumerinių priemonių praturtinimui. Kvepalų pramonėje eteriniai aliejai naudojami plačiai. Jie dedami į kosmetiką, muilą, ploviklius ir kvepalus.
Eteriniai aliejai skatina naujų sveikų ląstelių augimą. Kaip tik ląstelės lygmenyje prasideda degeneracija, kurią mes esame linkę laikyti neišvengiamu senatvės bruožu. Patys stipriausi citofilaksiniai aliejai yra levandų ir nerolis. Reguliariai naudojami, ypač vonioms ir masažui, šie aliejai gali padėti išlaikyti tokį ląstelių dauginimosi lygį, koks yra jaunystėje.
Yra keturi pagrindiniai eterinių aliejų išskyrimo būdai: distiliavimas garais, šaltas spaudimas, sausas distiliavimas ir enfleuražo. Garų distiliavimo ir šalto spaudimo metodai duoda skystų eterinių aliejų. Anglies dioksido ir enfleuražo distiliavimo metodai duoda dervas, kietas ir pusiau kietas medžiagas.
Eteriniai aliejai yra labiau lakūs nei kvepalų aliejai; jie ištirpsta alkoholyje ir išgaruoja greitai. Gryno eterinio aliejaus lašas ant popieriaus išnyksta nepalikdamas riebios dėmės. Kita vertus, kvepalų aliejaus lašas ant popieriaus paprastai palieka riebalų pėdsaką. Eteriniai alėjai yra išgaunami iš augalų, o kvepalų aliejus iš naftos produktų.
Eteriniai aliejai yra labai koncentruotos ir stiprų poveikį turinčios medžiagos, todėl būtina paisyti tam tikrų bendrųjų eterinių aliejų naudojimo taisyklių. Išsitirti ar nesate alergiški. Nepasitarus su gydytoju, nenaudoti į vidų. Būtina laikytis rekomenduojamos koncentracijos. Būtina saugotis, kad eterinio aliejaus nepatektų į akis, o patekus, gausiai plauti vandeniu.
Žmonija eterinius aliejus naudoja tūkstančius metų įvairioms reikmėms. Jei vartojami laikantis visų rekomendacijų bus vaistas, jei ne gali tapti nuodas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą